Април 2010

  На 1-ви април в библиотеката на читалището бе открита изложба от карикатури “Светът е оцелял, защото се е смял” по повод Международния ден на хумора и шегата.

  На 2-ри април в салона на читалището бе проведена “Вечер на Андерсен” по случай 205 г. от рождението на писателя. Децата говориха за любимите си приказки и илюстрации, организирана бе импровизирана изложба от книжки от Х.Кр.Андерсен и публикации в пресата за него.

  В началото на месеца школата по изобразително изкуство излъчи отбор от 4 деца, които нарисуваха плакат и участваха в конкурса “Нарисувай ми правата си” , организиран от Генералната дирекция “Правосъдие, свобода и сигурност” на Европейската комисия по случай 20-та годишнина на Конвенцията за правата на детето.

  На 4-ти април от 12,00ч. НЧ “Роден край-1931” с подкрепата на СО-р-н “Илинден” и СО-Дирекция “Култура” проведе традиционния районен Великденски празник в парк “Св. Троица”.  Концертът “Великден – благ ден” направи един от най-хубавите християнски празници още по-слънчев и цветен за жителите на района. Открит бе от отец Александър, който поздрави и благослови всички присъстващи. На сцената се изявиха Ансамбъл “Гоце Делчев” , Весела Минчева, поп-певицата Джулиана, Мими Сариева, ФА “Илинден”, детска група за атракционно изкуство при НДД, детски балет “Меги денс” и Атанас Тончев /синтезатор/ от школите при читалището. За втора година бе проведен конкурс за най-красиво боядисано великденско яйце с интересни награди. Малки и големи се забавляваха от сърце, пяха и танцуваха заедно с изпълнителите.

На 14 април школата по изобразително изкуство участва в Общата художествена изложба на ССНЧ , която бе открита в Театър “София”.

На 16.04. в читалището бе открита фотоизложба по случай Деня на опазване на паметниците на културата, която представи реновирани красиви софийски сгради, строени през 19 и 20 век.

  Клуб за любители на народните танци “Беломорие” при читалището взе участие в IV-я национален фестивал “Хоро се вие, извива”, проведен на 17 април в зала “Хр. Ботев”.

  Детски балет “Меги денс” участва и се представи много добре във фестивала на СО “Младежта твори – 2010г.” в Културен дом “Средец”.

Възпитаникът на школата по пиано при читалището Атанас Тончев взе участие в Първия международен конкурс за пианисти-непрофесионалисти VIVAPIANO”, организиран от Фондация “Арденца” и НЧ “Академик А. Стоянов”. Наско спечели Специална награда за отлично представяне и IV-то място в своята възрастова група при една много силна конкуренция на деца от Македония, Франция, Албания и България.

На 30-ти април за децата от школата по изобразително изкуство бе организиран пленер под надслов “Деца на пътя” . Основната идея е да бъде насочено вниманието на малките към безопасно поведение извън дома.

 


Март 2010г.

    На 1 март в Националния дворец на децата бе направена презентация на третата по ред книга “Български пословици по света”, издание на Фондация “Детето и фолклора”, Агенцията за българите в чужбина и издателство “Листа”. Голяма част от илюстрациите към пословиците са нарисувани от възпитаници на школата по изобразително изкуство при НЧ “Роден край-1931”. За пореден път малките художници дават израз на своето въображение и талант при илюстрирането на българския словесен фолклор. Представянето на книгата бе на фона на много вокални и танцови изпълнения на детски състави и групи. В концертната програма с много голям успех се представиха децата от детски балет “Меги данс” при читалището, които изпълниха два нови танца – “Танго” и “Чадърчетата”.От името на своите възпитаници читалището благодари на организаторите за прекрасната организация на проявата и за чудесните награди.

   Месец март бе наситен с много фестивали и конкурси, в които нашите деца се представиха успешно.Читалището участва в Националния детско-юношески конкурс “Орфеева дарба” в категориите пиано и модерен балет. Атанас Тончев се представи много добре с “Ръченица” от А. Стоянов, а малките балерини от “Меги данс” спечелиха бронзов и сребърен медал и дипломи за своите изпълнения.

    Децата от балет “Меги данс” участваха в Младежкия конкурсен фестивал на изкуствата – София 2010 “Ритъмът в сърцето ми” в зала “Универсиада” и в условията на голяма конкуренция станаха носители на купа за 3-място.

   Балетът взе участие и в Пролетното надиграване в зала ВИАС, където предизвикаха голям интерес със силната си хореография и красиви костюми.

    Школите по изобразително изкуство и керамика на читалището също имаха свои изяви. До 6-ти март в читалището имаше изложба на мартеници и пролетни гривни, изработени от децата в “Работилницата на баба Марта”.На 22 март участваха със свои картини с Великденска тематика в благотворителния базар-изложба в Столична библиотека “Деца помагат на деца” , организиран за набиране на средства за децата на Хаити.

    На 30-ти март в галерията на гр. Попово бе открита изложба от рисунки и керамични пана , която представи пред обществеността и училищата в града дейността на читалището и в частност  - на школите му по изкуствата. Изложбата ще гостува в гр. Попово до 15 април.

   Лазаровден и Цветница за пореден път бяха отбелязани с празничен концерт “Ой, Лазаре, Лазаре” за жителите на кв. “Гевгелийски”. В празника, организиран от читалище “Роден край-1931” , взеха участие ансамбъл “Гоце Делчев” с младата, но много талантлива солистка Моника Чопакова, вокална група “Акустика”, Ваня Шушкова,Атанас Тончев – пиано, детски балет “Меги данс” . Боби Шоу за пореден път забавлява малки и големи с фокуси и песни. Вечерта бе наситена с много настроение, песни и танци , в които се включи цялата публика.  

   Библиотеката на читалището представи пред младежката си аудитория богатата си сбирка от нови издания и материали за подготовка за матурите и за кандидатстудентски изпити. Презентацията предизвика голям интерес сред ученици и родители.


Февруари 2010г.

    През м. февруари НЧ “Роден край – 1931” осъществи няколко интересни прояви за своите посетители и за жителите на квартал “Гевгелийски”.

    На 12.02. бе открита изложба от хумористични и романтични рисунки, картички, шаржове и поздравления под надслов “Трифон Зарезан и Свети Валентин – двете лица на един красив празник”.

Изложбата внесе много настроение в студения зимен ден и подготви публиката за атмосферата на поетичната вечер “Виното и любовта – тържество на живота”, която бе проведена същата вечер от 18,00ч. С чаша червено вино , на фона на вечни български мелодии за любовта гостите се насладиха на прекрасни поетични творби, изпълнени от Мария Капсъзова и Петя Йотова.

    На 19 февруари Боби Шоу забавлява децата от школите и квартала с невероятния си магичен талант в “Магическо училище”. Маестрото даде възможност на желаещите от публиката да се включат в изпълнението на част от фокусите и да усетят магията на това трудно изкуство.

    На 26 февруари  в “Работилницата на Баба Марта” сръчните пръстчета на децата от школите по изобразително изкуство и керамика “Траянка Благоева” изработиха красиви мартенички, гривнички и картички, от които бе направена пъстра изложба.


Страница:   < 27 28 29 30 31 > 

Всички права запазени | Декларации - чл. 14 от ЗПРКИ | Created by KANDELA