ЮНИ - АВГУСТ 2010

Месеците юни , юли и август бяха интересни за децата от школите и курсовете при читалището. Детки балет "Меги денс" и възпитаниците на школата по пиано участваха в детския районен празник и в концерта в парк "Св. Троица" на 8 юни.
Децата от школата по изобразително изкуство за пореден път се представиха много добре в конкурса на Фондация "Детето и фолклора" за илюстрации на български пословици. Спечелиха четири първи награди и техните рисунки са поместени в третата книжка на фондацията "Българските пословици по света". В музея Земята и хората се проведе церемонията по връчването на наградите и в поздравителния концерт се включиха малките балерини от "Меги денс".
Школата по изобразително изкуство се изяви в още два конкурса през юни - "Звезди обсипят свода небесен", организиран от НЧ "Хр. Ботев 1917" и впразника на Бенетон "Цветовете на пролетта".
От 20 юни до 2 юли децата от школите изкараха прекрасни дни и незабравими на летния лагер  в компл. Златни пясъци".
От 3 до 10 август малките художници на читалището взеха участие за трети път в Международния детски пленер по анимация  SCF`98 в гр. Ниш - Р Сърбия. В рамките на пленера нашата група изработи кратък анимационен филм  "Еко - импресии" по темата тази година - " Екология". Създадохме много нови контакти с представителите на Словения, Русия, Италия, Хърватска. Децата ни си тръгнаха с прекрасни спомени , с много нови умения и с много обич към прекрасните сръбски домакини.


Май 2010

НЧ "Роден край-1931" отбеляза Деня на Европа 9 май с беседа за европейските институции, Европейския парламент и европейски прогрлами, насочени към развитие и образование на децата и Европейската конвенция за правата на детето.В библиотеката бе подредена богата сбирка от документи.
На 15 май децата от школите по модерен балет и пиано представиха читалището на фестивалите на ССНЧ по танцово и инструментално изкуство. Малките балерини от "Меги денс" спечелиха публиката и журито с прекрасните си изпълнения и костюми и донесоха първи места в две възрастови групи (до 8г. и до 10г.) с танците "Брилянтин" и "Танго" и участие в галаконцерта на 27 май в зала "Средец". Атанас Тончев за пореден път се представи отлично с изпълнението си на три пиеси.
Читалището взе участие в концерта "Децата на България в читалищата на България" на 18.05. в НДК по инициатива на СНЧ и с подкрепата на СО-Дирекция "Култура" с изложба от рисунки на децата от школата по изобразително изкуство.                   На 20 май бе открита самостоятелна изложба на школата по изобразително изкуство , посветена на 24 май , в НЧ"Славянска беседа". Изложбата може да бъде разгледана до 13 юни 2010г. на III-я ет. на читалището.
НЧ "Роден край-1931" взе участие в районния концерт, посветен на 24 май и организиран от НЧ "Епископ Й. Щросмайер" в парк "Св. Троица" с изпълнения на детски балет "Меги денс" и школата по пиано.
Децата от школата по изобразително изкуство участваха със свои рисунки в два национални конкурса : "Мъдростта на народа ни" - за илюстрации на гатанки, където спечелиха две първи награди, и "Звезди обсипят свода небесен", организиран от НЧ"Хр. Ботев-1917", от който са носители на дипломи и награди за първи и втори места. Рисунки бяха изпратени и за участие в детския конкурс "Цветовете на пролетта" на Бенетон. На 28 май читалището организира голям детски празник с конкурс за рисунка на асфалт и концерт на всички школи на лятната сцена в кв. "Гевгелийски" пред бл. 9. Така официално бе закрита учебната година , а децата от школите поздравиха тези от квартала с предстоящия 1-ви юни.        На 31 май читалището представи район "Илинден" на детския районен празник на община "Надежда" в Северния парк с участие на детски балет "Меги денс".


Април 2010

  На 1-ви април в библиотеката на читалището бе открита изложба от карикатури “Светът е оцелял, защото се е смял” по повод Международния ден на хумора и шегата.

  На 2-ри април в салона на читалището бе проведена “Вечер на Андерсен” по случай 205 г. от рождението на писателя. Децата говориха за любимите си приказки и илюстрации, организирана бе импровизирана изложба от книжки от Х.Кр.Андерсен и публикации в пресата за него.

  В началото на месеца школата по изобразително изкуство излъчи отбор от 4 деца, които нарисуваха плакат и участваха в конкурса “Нарисувай ми правата си” , организиран от Генералната дирекция “Правосъдие, свобода и сигурност” на Европейската комисия по случай 20-та годишнина на Конвенцията за правата на детето.

  На 4-ти април от 12,00ч. НЧ “Роден край-1931” с подкрепата на СО-р-н “Илинден” и СО-Дирекция “Култура” проведе традиционния районен Великденски празник в парк “Св. Троица”.  Концертът “Великден – благ ден” направи един от най-хубавите християнски празници още по-слънчев и цветен за жителите на района. Открит бе от отец Александър, който поздрави и благослови всички присъстващи. На сцената се изявиха Ансамбъл “Гоце Делчев” , Весела Минчева, поп-певицата Джулиана, Мими Сариева, ФА “Илинден”, детска група за атракционно изкуство при НДД, детски балет “Меги денс” и Атанас Тончев /синтезатор/ от школите при читалището. За втора година бе проведен конкурс за най-красиво боядисано великденско яйце с интересни награди. Малки и големи се забавляваха от сърце, пяха и танцуваха заедно с изпълнителите.

На 14 април школата по изобразително изкуство участва в Общата художествена изложба на ССНЧ , която бе открита в Театър “София”.

На 16.04. в читалището бе открита фотоизложба по случай Деня на опазване на паметниците на културата, която представи реновирани красиви софийски сгради, строени през 19 и 20 век.

  Клуб за любители на народните танци “Беломорие” при читалището взе участие в IV-я национален фестивал “Хоро се вие, извива”, проведен на 17 април в зала “Хр. Ботев”.

  Детски балет “Меги денс” участва и се представи много добре във фестивала на СО “Младежта твори – 2010г.” в Културен дом “Средец”.

Възпитаникът на школата по пиано при читалището Атанас Тончев взе участие в Първия международен конкурс за пианисти-непрофесионалисти VIVAPIANO”, организиран от Фондация “Арденца” и НЧ “Академик А. Стоянов”. Наско спечели Специална награда за отлично представяне и IV-то място в своята възрастова група при една много силна конкуренция на деца от Македония, Франция, Албания и България.

На 30-ти април за децата от школата по изобразително изкуство бе организиран пленер под надслов “Деца на пътя” . Основната идея е да бъде насочено вниманието на малките към безопасно поведение извън дома.

 


Страница:   < 23 24 25 26 27 > 

Всички права запазени | Декларации - чл. 14 от ЗПРКИ | Created by KANDELA