Деца творят за деца

 През м. септември 2010г. в НЧ "Роден край-1931" отвори врати Детско студио за анимационни филми.Проекта се осъществява с финансиране от Фондация "Работилница за граждански инициативи". Ръководството на читалището работи упорито за реализирането на една нова интересна идея за осмисляне на свободното време на децата в района по безопасен и полезен начин.Участниците в студиото де учат стъпка по стъпка да създават рисуван анимиран филм като преминават през всички етапи - измисляне на сценарий, рисуване на герио и фонове, сканиране и обработване на всеки обект и кадър с приложен софтуер и сглобяване на клиповете в готов продукт. Така децата по забавен начин получават много нови знания - по история, география, природа, изкуство, литература, български фолклор, работа със софтуер. Откриват и много нови знания за себе си и за собствените си възможности. В рамките на проекта, осъществяван с финансовата подкпепа та ФРГИ, бяха създадени три кратки анимационни филма : "България в цвят и звук", "Хитър Петър" и "Знаеш ли правата си?". В процеса на работа по всеки филм децата правят задълбочено проучване на темата, обсъждат теоретичната, литературната, снимкова и художествена база, върху която да бъдат създадени сценариите. по всеки сценарий се изработва  Story board ( рисувано резюме, подобно на комикс), който е от голямо значение за точно спазване линията на сюжета. Рисуват се необходимите за всеки кадър фонове и герои, спазвайки определени правила, подготвят се снимки и други материали, подходящи за съответната тема. Всички рисунки се сканират и обработват с Adobe Photoshop  и Adobe Flash до създаване на клипове, които се монтират във формат AVI  чрез Adobe Premiere.  Готовите филмчета ще бъдат представени пред училищата и детските градини в района, пред сродни организации ( читалища и др.), общинската администрация и жителите на района. Работейки по този проект, екипът на читалището се стреми да привлече повече младежи, живеещи и учещи в района, към иновативната си идея за провокиране на творческата мисъл, креативността и таланта на младите хора. Настоящите филми станаха възможни благодарение помощта на Фондация "Работилница за граждански инициативи" по програма "Общностно развитие и гражданско участие" с финансовата подкрепа на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа. Работата на Детското студио па анимация продължава. Предстои  участие като гост в Шестия национален фестивал на българското кино "Златното око" в гр. Попово и в Петия международен детски пленер по анимация в гр. Ниш - Р Сърбия през м. август.


Януари -Март 2011

През м. февруари за пореден път децата от района имаха вълнуваща среща с магичния талант на Боби Шоу.  Дебют пред публика направи младата звезда Шехерезада. Децата участваха с удоволствие в някои от фокусите.                  

Възпитаниците на школата по изобразително изкуство изработиха красиви мартенички в "Работилницата на баба Марта", които бяха предоставени на СО-р-н "Илинден" за представителни нужди.      Рисунките на децата върху български пословици и гатанки бяха публикувани в третата поред книжка "Български народни гатанки по света" на Фондация "Детето и фолклора" и Агенцията за българите в чужбина , която бе представена на 1-ви март в Националния дворец на децата. В програмата при презентацията взе участие детски балет "Меги денс".     

Деца от школата по изобразително изкуство участваха в националния конкурс "Пролет върху листа", организиран от община Кюстендил. От 500 подадени рисунки 70 са избрани за изложбата на конкурса, като между тях са творбите на нашите  деца Дарена Донева и Емилия Димитрова.    По случай Благовещение и идването на пролетта бе представена изложба от детски рисунки в читалището.                        

Детското студио по анимация завърши работата си по трите анимирани филмчета, които се изработват по проект, финансиран от Фондация "Работилница за граждански инициативи" и предстои представянето им пред публика.                    
В библиотеката на читалището бяха презентирани материали за подготовка за матура.                                               
По повод 3-ти март - Деня на освобождението на България, деца от школите при читалището участваха в програмата в сградата на СО-район "Илинден".


Септември - декември 2010

               Месец септември събра отново децата от школите и курсовете при читалището. Започна работа Детското студио по анимация, което си е поставило амбициозната задача през учебната 2010 - 2011г. да бъдат създадени три кратки анимационни филмчета. Работата на студиото е пряко свързана със спечеления от читалището проект "Деца творят за деца", финансиран от Фондация "Работилница за граждански инициативи".                                                                                     
                На 17
-ти септември за поредна година НЧ "Роден край-1931" организира празничен концерт за жителите на район "Илинден" в парк "Св. Троица". Публиката се забавлява с изпълненията на ансамбъл "Гоце Делчев" със солистка Моника Чопакова, дует "Елит", детски балет "Меги денс", Снежина Темелкова и богатата илюзионна програма. Приятното време даде възможност на зрителите да попеят, да потанцуват и да се забавляват заедно с изпълнителите по случай празника.            Читалището отбеляза Международния ден на туризма с интересна изложба от пътеводители, фотоси, карти на туристически маршрути и забележителности.                                                                                                                                      
               Месец октомври започна с официално откриване на учебната година. Международния ден на музиката - 1-ви октомври бе отбелязан с беседа за съвременни български композитори и мини-концерт на деца от школата по пиано.                          
                Детското студио по анимация започна работа по първото филмче  "България в цвят и звук". Децата усвояват много нови умения по интересен и забавен начин, развиват своето въображение и прекарват свободното си време в безопасна и приятна среда.                                                                                                                                                                                          
                 В читалището бе открита изложба от рисунки на децата от школата по изобразително изкуство по повод Деня на народните будители. Жителите на района могат да разгледат и постоянната експозиция от керамични пана, изработени в школата по керамика, рекламните витрини за работата на  различните курсове и школи . Целта е да се популяризира дейността на читалището , насочена към хора от всякаква възраст.                                                                                                В библиотеката на читалището бяха представени с кътове и витрини с разнообразна  литература и снимки юбилеи от рождението на известни писатели и творци - 130г. -на Й. Йовков , 90г. -на М. Лъкатник, 175 г. -на Марк Твен.                          Клуб "Беломорие" при читалището взе участие в надиграването "Хоро в София" , проведено в зала "Хр. Ботев" и се представи много добре.                                                                                                                                                                       
                  Декември е един от месеците, наситени с много празнично настроение. И през 2010г. всички прояви са под знака на Коледа. На 14-ти рисунките на децата от школата по изобразително изкуство огряват сградата на СО-район "Илинден" с цветовете на празника - червено и златно  и с чистата детска радост от предстоящите весели дни. Коледна изложба от рисунки ще изгрее и в читалището, където ще могат да и се радват всички жители на квартала. За детски балет "Меги денс" дните на декември са наситени с много участия - Коледни концерти в зала "Средец" - на 15-ти, зала "ВИАС" - на 18-ти, в детски заведения из цяла София - от 15-ти до 23-ти.   Всички деца от школите и курсовете ще празнуват Коледа на 21-ви декември с карнавал, концерт и празнична дискотека. Никой няма да остане без подарък 
  
                                                                            


Страница:   < 22 23 24 25 26 >  

Всички права запазени | Декларации - чл. 14 от ЗПРКИ | Created by KANDELA