Май 2010

НЧ "Роден край-1931" отбеляза Деня на Европа 9 май с беседа за европейските институции, Европейския парламент и европейски прогрлами, насочени към развитие и образование на децата и Европейската конвенция за правата на детето.В библиотеката бе подредена богата сбирка от документи.
На 15 май децата от школите по модерен балет и пиано представиха читалището на фестивалите на ССНЧ по танцово и инструментално изкуство. Малките балерини от "Меги денс" спечелиха публиката и журито с прекрасните си изпълнения и костюми и донесоха първи места в две възрастови групи (до 8г. и до 10г.) с танците "Брилянтин" и "Танго" и участие в галаконцерта на 27 май в зала "Средец". Атанас Тончев за пореден път се представи отлично с изпълнението си на три пиеси.
Читалището взе участие в концерта "Децата на България в читалищата на България" на 18.05. в НДК по инициатива на СНЧ и с подкрепата на СО-Дирекция "Култура" с изложба от рисунки на децата от школата по изобразително изкуство.                   На 20 май бе открита самостоятелна изложба на школата по изобразително изкуство , посветена на 24 май , в НЧ"Славянска беседа". Изложбата може да бъде разгледана до 13 юни 2010г. на III-я ет. на читалището.
НЧ "Роден край-1931" взе участие в районния концерт, посветен на 24 май и организиран от НЧ "Епископ Й. Щросмайер" в парк "Св. Троица" с изпълнения на детски балет "Меги денс" и школата по пиано.
Децата от школата по изобразително изкуство участваха със свои рисунки в два национални конкурса : "Мъдростта на народа ни" - за илюстрации на гатанки, където спечелиха две първи награди, и "Звезди обсипят свода небесен", организиран от НЧ"Хр. Ботев-1917", от който са носители на дипломи и награди за първи и втори места. Рисунки бяха изпратени и за участие в детския конкурс "Цветовете на пролетта" на Бенетон. На 28 май читалището организира голям детски празник с конкурс за рисунка на асфалт и концерт на всички школи на лятната сцена в кв. "Гевгелийски" пред бл. 9. Така официално бе закрита учебната година , а децата от школите поздравиха тези от квартала с предстоящия 1-ви юни.        На 31 май читалището представи район "Илинден" на детския районен празник на община "Надежда" в Северния парк с участие на детски балет "Меги денс".


Април 2010

  На 1-ви април в библиотеката на читалището бе открита изложба от карикатури “Светът е оцелял, защото се е смял” по повод Международния ден на хумора и шегата.

  На 2-ри април в салона на читалището бе проведена “Вечер на Андерсен” по случай 205 г. от рождението на писателя. Децата говориха за любимите си приказки и илюстрации, организирана бе импровизирана изложба от книжки от Х.Кр.Андерсен и публикации в пресата за него.

  В началото на месеца школата по изобразително изкуство излъчи отбор от 4 деца, които нарисуваха плакат и участваха в конкурса “Нарисувай ми правата си” , организиран от Генералната дирекция “Правосъдие, свобода и сигурност” на Европейската комисия по случай 20-та годишнина на Конвенцията за правата на детето.

  На 4-ти април от 12,00ч. НЧ “Роден край-1931” с подкрепата на СО-р-н “Илинден” и СО-Дирекция “Култура” проведе традиционния районен Великденски празник в парк “Св. Троица”.  Концертът “Великден – благ ден” направи един от най-хубавите християнски празници още по-слънчев и цветен за жителите на района. Открит бе от отец Александър, който поздрави и благослови всички присъстващи. На сцената се изявиха Ансамбъл “Гоце Делчев” , Весела Минчева, поп-певицата Джулиана, Мими Сариева, ФА “Илинден”, детска група за атракционно изкуство при НДД, детски балет “Меги денс” и Атанас Тончев /синтезатор/ от школите при читалището. За втора година бе проведен конкурс за най-красиво боядисано великденско яйце с интересни награди. Малки и големи се забавляваха от сърце, пяха и танцуваха заедно с изпълнителите.

На 14 април школата по изобразително изкуство участва в Общата художествена изложба на ССНЧ , която бе открита в Театър “София”.

На 16.04. в читалището бе открита фотоизложба по случай Деня на опазване на паметниците на културата, която представи реновирани красиви софийски сгради, строени през 19 и 20 век.

  Клуб за любители на народните танци “Беломорие” при читалището взе участие в IV-я национален фестивал “Хоро се вие, извива”, проведен на 17 април в зала “Хр. Ботев”.

  Детски балет “Меги денс” участва и се представи много добре във фестивала на СО “Младежта твори – 2010г.” в Културен дом “Средец”.

Възпитаникът на школата по пиано при читалището Атанас Тончев взе участие в Първия международен конкурс за пианисти-непрофесионалисти VIVAPIANO”, организиран от Фондация “Арденца” и НЧ “Академик А. Стоянов”. Наско спечели Специална награда за отлично представяне и IV-то място в своята възрастова група при една много силна конкуренция на деца от Македония, Франция, Албания и България.

На 30-ти април за децата от школата по изобразително изкуство бе организиран пленер под надслов “Деца на пътя” . Основната идея е да бъде насочено вниманието на малките към безопасно поведение извън дома.

 


Март 2010г.

    На 1 март в Националния дворец на децата бе направена презентация на третата по ред книга “Български пословици по света”, издание на Фондация “Детето и фолклора”, Агенцията за българите в чужбина и издателство “Листа”. Голяма част от илюстрациите към пословиците са нарисувани от възпитаници на школата по изобразително изкуство при НЧ “Роден край-1931”. За пореден път малките художници дават израз на своето въображение и талант при илюстрирането на българския словесен фолклор. Представянето на книгата бе на фона на много вокални и танцови изпълнения на детски състави и групи. В концертната програма с много голям успех се представиха децата от детски балет “Меги данс” при читалището, които изпълниха два нови танца – “Танго” и “Чадърчетата”.От името на своите възпитаници читалището благодари на организаторите за прекрасната организация на проявата и за чудесните награди.

   Месец март бе наситен с много фестивали и конкурси, в които нашите деца се представиха успешно.Читалището участва в Националния детско-юношески конкурс “Орфеева дарба” в категориите пиано и модерен балет. Атанас Тончев се представи много добре с “Ръченица” от А. Стоянов, а малките балерини от “Меги данс” спечелиха бронзов и сребърен медал и дипломи за своите изпълнения.

    Децата от балет “Меги данс” участваха в Младежкия конкурсен фестивал на изкуствата – София 2010 “Ритъмът в сърцето ми” в зала “Универсиада” и в условията на голяма конкуренция станаха носители на купа за 3-място.

   Балетът взе участие и в Пролетното надиграване в зала ВИАС, където предизвикаха голям интерес със силната си хореография и красиви костюми.

    Школите по изобразително изкуство и керамика на читалището също имаха свои изяви. До 6-ти март в читалището имаше изложба на мартеници и пролетни гривни, изработени от децата в “Работилницата на баба Марта”.На 22 март участваха със свои картини с Великденска тематика в благотворителния базар-изложба в Столична библиотека “Деца помагат на деца” , организиран за набиране на средства за децата на Хаити.

    На 30-ти март в галерията на гр. Попово бе открита изложба от рисунки и керамични пана , която представи пред обществеността и училищата в града дейността на читалището и в частност  - на школите му по изкуствата. Изложбата ще гостува в гр. Попово до 15 април.

   Лазаровден и Цветница за пореден път бяха отбелязани с празничен концерт “Ой, Лазаре, Лазаре” за жителите на кв. “Гевгелийски”. В празника, организиран от читалище “Роден край-1931” , взеха участие ансамбъл “Гоце Делчев” с младата, но много талантлива солистка Моника Чопакова, вокална група “Акустика”, Ваня Шушкова,Атанас Тончев – пиано, детски балет “Меги данс” . Боби Шоу за пореден път забавлява малки и големи с фокуси и песни. Вечерта бе наситена с много настроение, песни и танци , в които се включи цялата публика.  

   Библиотеката на читалището представи пред младежката си аудитория богатата си сбирка от нови издания и материали за подготовка за матурите и за кандидатстудентски изпити. Презентацията предизвика голям интерес сред ученици и родители.


Страница:   < 22 23 24 25 26 > 

Всички права запазени | Декларации - чл. 14 от ЗПРКИ | Created by KANDELA