80 години читалище "Роден край"

През м. ноември и декември 2011г. НЧ "Роден край-1931" чества своя 80-годишен юбилей. Дейността на читалището бе представена с изложба от детски рисунки и керамични пана и празничен концерт, проведени в Националния дворец на децата. Творбите , включени в изложбата , грееха с багри и въображение и създадоха едно наистина празнично настроение .  В концерта  взеха участие децата от школите при читалището, партньори и приятели , с които работим съвместно  - ансамбъл "Гоце Делчев" , трио "Агра" и ВГ "Антола" от гр. Попово. Дует "Елит", Мария Капсъзова и Томи Попмарков  изправиха публиката на крака с "Многоя лета". Много настроение създаде и мултимедийното представяне работата на читалището и прожекцията на анимираните филмчета на Детското студио по анимация.  Получени бяха много поздравителни  адреси и цветя. Гости на празника бяха и представители на СО- Дирекция "Култура", СО-район "Илинден", фондация "Детето и фолклора", ССНЧ, много софийски читалища, родители, деца, жители на района.  Състоя се вълнуваща среща на поколенията възпитаници на читалището. В рамките на честването на юбилея ще бъде организирана самостоятелна Коледна изложба  на школата по изобразително изкуство.


Студиото по анимация в Ниш

През м. август 2011 студиото по анимация участва в Петия международен детски пленер SCF`98 в гр. Ниш - Р Сърбия.  С голяма радост децата и техните ръководители се включиха в работата на пленера заедно с представителите на Словения, Словакия, Белорусия, Босна и Херцеговина и Сърбия. Темите през тази година бяха "50 г. от първия полет в Космоса на Ю. Гагарин" и " Права на човека". Българската група направи кратък филм " Пътуване в космоса", който бе оценен много добре от публиката при представянето му в последната вечер на пленера, когато участниците получиха награди и подаръци. Организаторите на проявата бяха осигурили чудесни условия за ползотворна работа и разнообразна програма с много екскурзии до интересни обекти около гр. Ниш, пикник с много забавления и игри , презентации на професионалисти в областта на анимацията - белоруската режисьорка Елена Турова , словашкия аниматор Ярослав Баран, английския режисьор Тимоти Байфорд. Участието ни и през тази година в пленера по анимация бе изключително интересно, успешно по отношение на получения продукт , полезно във връзка с новите контакти и получените нови умения и информация , много забавно и важен стимул за децата в бъдещата работата на студио при читалището.      
Сп. "За хората" публикува в бр. юли-август 2011г. прекрасна статия за детското студио при НЧ "Роден край-1931", за работата на деца и ръководители, за целите , които си поставя екипът на читалището с тази нова и нетрадиционна дейност. Статията може да бъде открита на www.zahorata.com .


април - юни 2011

Месец април бе наситен с много прояви. Школата по изобразително изкуство участва в няколко конкурса - "Ромите - дивото цвете на Европа", организиран от Университетски център за ромска култура при СУ, УНИЦЕФ-Б-я, И-т Отворено общество и др., където спечелиха две първи награди; "Българската история в творчеството на Ив. Вазов", организиран от Фондация "Ян Бибиян" и Център за работа с деца , гр. Силистра ; "Рисувай за планетата", организиран от "Байер" . Творбите на децата бяха представени в две великденски изложби - в сградата на СО - р-н "Илинден" и в НЧ "Славянска беседа" и в Общата художествена изложба на ССНЧ в театър "Сълза и смях". Наши деца взеха участие и получиха диплом в ученическия фотоконкурс "Моята европейска мечта за красотата и добротата с цветовете на дъгата". Детското студио по анимация приключи работата си по проекта "Деца творят за деца" и готовите анимационни филмчета бяха представени в х-л "Дедеман-Принцес" в Деня на НПО, в Унгарския културен институт, в НЧ "Славянска беседа" и в салона на читалището.    Детски балет "Меги денс" спечели първо място на фестивала на изкуствата "Утринна звезда" в с. Ковачевци . Малките балерини взеха участие в културната програма на Шестия фестивал на българското образование в НДК и в  благотворителен концерт за деца в неравностойно положение в гр. Пловдив.         НЧ"Роден край-1931" и тази година спази традицията и организира районния празничен концерт "Великден - благ ден" за жителите на района в парк "Св. Троица" .Публиката отбеляза светлия християнски празник с много музика, песни, танци, илюзионно изкуство, конкурс за най-красиво великденско яйце .     За жителите на кв. "Гевгелийски" бе организиран традиционния празник на открито "Ой, Лазаре, Лазаре!".  През м. май школата по изобразително изкуство и керамика участва в Националния конкурс "Мъдростта на народа ни", организиран от Фондация "Детето и фолклора", където спечелиха две първи награди, и в Националния конкурс "Звезди обсипят свода небесен". Детското студио по анимация представи анимационните си филмчета на Шестия фестивал за операторско майсторство "Златното око" в гр. Попово, от където си дойде в плакет и диплом.  Детски балет "Меги денс"е носител на първи награди в две възрастови категории в Деветия фестивал на танцовото изкуство , организиран от ССНЧ  и взе участие в гала-концерта в театър "Сълза и смях" на 1-ви юни.  Талантливите балеринки участваха в районния детски празник "Младите таланти" в парк "Св. Троица" и в поздравителния концерт на конкурса "Мъдростта на народа ни" в музея "Земята и хората". Балетът взе участие в Международния фестивал на изкуствата "Утринна звезда" в КК "Албена"  от 13-ти до 19-ти юни и спечелиха второ място, купа и диплом.

 


Страница:   < 21 22 23 24 25 >  

Всички права запазени | Декларации - чл. 14 от ЗПРКИ | Created by KANDELA