Отлично представяне на школата по изобразително изкуство в Малага

 Школата по изобразително изкуство при читалището взе участие в VII конкурс за детска рисунка "Моят любим герой от българска приказка или от книга на български автор", организиран от ПБНУ "Родина" - гр. Малага, Испания към Асоциация "Малага - България 2010". Изпратихме 16 творби , нарисувани от нашите деца по български приказки. Журито отличи няколко от тях и даде висока оценка на цялостното участие на школата. 


Коледа

 Екипът и децата от школите при читалище "Роден край-1931" - район "Илинден" пожелават светла , топла, вълшебна Коледа!

Бъдете здрави, усмихвайте се често, вярвайте в доброто и имайте очи за красотата около себе си! ???????? Тези празници с аромат на канела и борова свежест ????☕️????, у дома с любимите хора, са време на надежда и време за мечти! Метайте смело, вселената чува !????????????

Децата от школата по изобразително изкуство и преподавателката им Меглена Шаманова ви подаряват малко Коледно настроение и красота в галерията на нашия сайт!


Проект "Нарисувани приказки" приключи успешно

 ПРОЕКТ „НАРИСУВАНИ  ПРИКАЗКИ”    

Проектът „Нарисувани приказки“ бе насочен към деца и младежи  от всякаква възраст и бе осъществен с финансиране от Столична програма „Култура” 2020 – направление „Активни публики”.

Основните му цели бяха да популяризираме на четенето като познавателен и възпитателен процес,да провокираме въображението,активното творческо участие и изява на деца от български неделни училища в няколко европейски държави, от столични училища и читалища и читалища извън граница; да се  създадат трайни партньорства чрез култура и образование. Идеята беше чрез съвременните технологии , използвани от децата за общуване, да предизвикаме интерес към словесния ни фолклор като извор на мъдрост и осмисляне на национална идентичност. Опитът показва , че използването едновременно на образователни и приложни методи на работа с децата води по-успешно до повишаване на техните знания, лични умения, културни компетенции и мотивация за лична активност.     Една от целите на проекта бе децата да бъдат предизвикани да работят като екип, да се осъществи партньорство и връзка между групи ученици от училища и читалища в София, в страната и в чужбина ; да се обменят идеи между деца и преподаватели, между творци и техните публики. И не на последно място – децата да се научат да работят безопасно в дигитална среда.

За целите и идеите на проекта осъществихме:

* Маратон на четенето на български народни приказки .

* Рисуване на илюстрации по избрана приказка .

* Представяне на рисунките пред широка публика с изложби в открита градска среда  и в зали .

* Отпечатване на календар за 2021 г. , илюстриран с най-добрите рисунки и представянето му в социалните медии .

* Създаване на електронен албум с текстовете на приказките и рисунките по тях в Интернет пространството.

* Презентиране на резултатите от проекта онлайн във Фейсбук страницата му с излъчване на живо.

Наш партньор  беше екипът на НЧ „Братя Миладинови -1917” – район „Витоша” , който  се включи активно във всички етапи и дейности :

          Изпращането на покани за привличане на активни участници в дейностите на проекта;

          Изпращането на информационни и ресурсни материали за работа по проекта (четене и илюстриране на приказки);

          Организацията на маратона на четенето,

          Координирането на работата с преките участници – училища ,читалища  и школи;

          Отразяването на проекта в уебсайтовете на читалището и на район „Витоша”

          Организацията на изложбите и презентирането на проекта

          Разпространението на илюстрирания календар за 2021г.

Медиен партньор на проекта беше Национална телевизия „Скат” , която в своя „Сутрешен блок” отрази стартирането на проекта , дейностите и резултатите във всички ключови етапи и  пусна репортаж от изложбата в  ОКИ-ДК “Красно село”.

Всички планирани дейности бяха осъществени, но в адаптиран вариант, съобразен с извънредната обстановка в страната и света във връзка с Ковид 19. Организациите зад  граница, които бяха потвърдили участие, прекратиха работата си още през март и не успяха да се включат в проекта. Същото се случи и с някои училища и читалища в столицата. Тъй като бяхмe стартирали Фейсбук страницата преди пълното затваряне на страната, чрез публикациите в нея информацията за проекта достигна до много широк кръг публики. На мястото на отпадналите училища и читалища се включиха други организации от София и страната - читалища, училища, детски градини, школи по изкуства. Цялата комуникация с децата, преподавателите и родителите, свързана с предоставянето на текстовия материал, указания за работа, получаване на рисунки , бе осъществена дистанционно – чрез Фейсбук страницата, електронна поща, телефони и куриери. Успяхме да спазим всички необходими противоепидемични мерки, за да не се застраши здравето на  всички ,имащи пряко или непряко участие в проекта.

Децата работиха по следните приказки :

 

Вълшебни приказки                                            Битови приказки

1.Тримата братя и златната ябълка                 1.Неволята учи  

2.Неродена мома                                                 2.Галената щерка

3.Девойчето и дванадесетте месеца               3.Сливи за смет  

 4.От вар момиче                                                   4.Който не работи, не трябва да яде

5.Жива вода                                                            5.Златното момиче

 

Приказки за животни                                          Приказки за честност и лъжа, за човешката глупост и хитрини                                                                                            

1.Болен здрав носи                                               1.Лъжливото овчарче

2.Клан-недоклан                                                    2.На лъжата краката са къси

3.Косе –Босе и лисицата                                      3.Хитър Петър и Настрадин Ходжа

4.Дядовата ръкавичка                                          4.Хитрият бръснар

 5.Юначното петле                                                  5.Умни хора

В проекта се включиха 24 организации и 22-ма индивидуални участника – общо 193 деца.

Получихме 211 рисунки ,от които 148 бяха по проектните приказки и 63 по собствен избор на децата.

Жури от специалисти , работещи с деца, подбра 37 рисунки от 148-те творби по проектните приказки .Те бяха включени в илюстриран календар за 2021г.Всички получени рисунки , бяха представени във Фейсбук страницата на проекта.

Организирани бяха няколко изложби за представяне на детските творби пред по-широка публика.

През месец септември в парк „Света Троица” бе представена голяма изложба на всички получени по пощата или чрез куриер рисунки. През месец октомври и ноември рисунките, включени в календара,

бяха представени в ОКИ-ДК “Красно село” , в залата на НЧ ”Братя Миладинови -1917”, район “Витоша” и в НЧ “Роден край-1931”, район “Илинден”. 

Творбите на децата могат да бъдат разгледани в електронния албум  “Нарисувани приказки” , който е публикуван и достъпен чрез линк за всички участници  и приятели на проекта в интернет пространството.

В албума в различни модули са представени :

·         рисунките, включени в календара за 2021г.;

·         останалите рисунки по проектните приказки, които не са включени в календара;

·         рисунките по приказки извън списъка в проекта;

·         снимки от процеса на четене и рисуване на илюстрациите;

 

·         пълните текстове на приказките, включени в проекта

·         Power Point презентация за работата по проекта.

Всички участници , рисували илюстрация по приказка от списъка, получиха календар  и грамота за участие или диплом за отлично представяне , а школите – календар , книжка от поредицата “Мъдростта на народа ни”  , илюстрирана с детски рисунки  и издадена от фондация “Детето и фолклора“ и  издателство “Листа”, и подаръци  за  рисуване.

Заедно с партньорите ни от НЧ „Братя Миладинови-1917” сме удовлетворени от резултатите и вярваме, че сме направили крачка напред в постигането на целите, които си поставихме с този проект. Благодарим на Столична дирекция „Култура”, че подкрепи и финансира нашата идея.  Вече мислим в посока на нейното надграждане.


Страница:  < 1 2 3 4 >  

Всички права запазени | Декларации - чл. 14 от ЗПРКИ | Created by KANDELA