Български дни в Малага

 

                Народно  читалище „Роден край-1931”  взе  участие  и  представи  Република  България  в  проведените за трета   поредна година  „Български  дни  в  Малага”  по  повод националния  ни   празник   3-ти  март. Събитието  се  осъществява  от  Асоциация  „ Малага – България 2010” със съдействието  на  Кметство  Малага, Асоциация   „Българска дружина”  и  Асоциация  „Марбея – България  2013”. Празниците бяха открити на 3-ти март с голям концерт в залата на Културен център „Рафаел Г. Луна” в Малага . Приветствие към всички гости и домакини отправиха  Председателят на Асоциация „Малага-България 2010” Петранка Костадинова, секретарят на Асоциацията  на „Каранке”  Франсиско  Маркез и директорът на  ПБНУ „Родина” Гълъбина Първанова. Прочетен бе поздравителен адрес от Държавната агенция за българите в чужбина. Публиката от домакини и гости посрещна с много радостни емоции  участниците в концертната програма.  Представянето на балет „Меги денс”  от НЧ „Роден край-1931” бе силно аплодирано и децата почувстваха  любовта и прекрасното отношение на всички в залата към тях . Танцът им  „Танцова магия” предизвика  много  сълзи на радост и едновременно носталгия в очите на  българите, живеещи от години в Испания.

         Школата по изобразително изкуство  при  читалището  представи рисунки  на свои деца в изложбата, подредена във фоайето на КЦ „Рафаел Гонсалес Луна”.  В изложбата  участваха още рисунки на деца от НДД – София, Клуб „Слънца” – Марбея, ПБНУ „Родина” , Художествената гимназия „Цанко Лавренов” –

Пловдив. Творбите на децата ни бяха оценени по достойнство и получихме две предложения за участие в  изложби в Мадрид и Сеговия, както и в проекта „Копринена приказка за България” , осъществяван по идея на българката Мария Петрова от НБУ „Азбукарчета” в Торрехон де Ардос и БНУ„Хр. Смирненски” в Сеговия.

         Вторият ден на празниците бе изпълнен с много  изяви : концерт на всички талантливи български деца, дошли от България и от различни краища на Испания; фолклорен концерт  на български групи от България , Испания и Австрия ; ревю на автентични български носии и накити. Създадохме много нови прекрасни контакти с децата и колегите  от ДВГ „Сладки пуканки” – НДД София, Балет Б2 – Силистра, Музикална студия „ДоРе Ми” – Силистра, детски хор „Трикитро” – Малага, Танцова група „Сур де Андалусия”, ПБНУ „Родина”.Децата ни се включиха активно в организираните приложни занимания – рисуване върху коприна, работилници  „Българските букви”  и „Мартенички за всички”.

           В рамките  на  своето  участие  в Българските дни  имахме възможност да се запознаем със забележителностите на Малага , Гранада и Севиля и да се включим в концерта „България пее и танцува

за вас”, който бе заключителното събитие на празниците по случай националния ни празник и  бе организиран    от Асоциация  „Марбея  - България   2013” в Марбея. Всички наши деца и ръководители получиха грамоти, а  читалището и школите – плакети  в знак на благодарност за участието ни  в „Български дни в Малага”.

           Тръгнахме си за България заредени с много положителни  емоции, с  енергия  и идеи за нови партньорства  , съвместна работа  и обмен  на групи  през  следващата  година.

            УЧАСТИЕТО  НА  НЧ „РОДЕН КРАЙ-1931”  В „БЪЛГАРСКИ ДНИ В МАЛАГА”  БЕ  ОСЪЩЕСТВЕНО С ФИНАНСОВАТА  ПОДКРЕПА  НА  ПРОГРАМА  „КУЛТУРА”  НА  СТОЛИЧНА  ОБЩИНА.

 

 


НЧ "Роден край-1931" в Малага

Народно читалище "Роден край-1931" ще представи Република България в "Български дни в Малага". Събитието е посветено на националния празник на Р България 3-ти март и се осъществява за трета  година от Асоциация "Малага - България 2010" със сътрудничеството на Асоциация "Българска дружина" - гр. Малага, Асоциация "Марбея - България 2013" и с подкрепата на Агенцията за българите в чужбина и кметство Малага. Читалището ще се включи в тридневната програма на  събитието с школите си по изобразително изкуство, керамика и  анимация и с  балет "Меги денс".
Участието на НЧ "Роден край-1931" в "Български дни в Малага" се осъществява с финансовата подкрепа на Програма "Култура" на Столична община.

 


ШОПЕНОВИ ПЕСНИ ЗА ПРАЗНИЧНО НАСТРОЕНИЕ

По покана на Посолството на Полша и Полски институт - София школата по вокално майсторство при читалище "Роден край-1931" взе участие в едно прекрасно музикално събитие -  "Шопенови песни за празнично настроение". В концерта се изявиха талантливите полски оперни певци Александра Боркевич, Александра Вивала и Лешек Швиджински. На рояла бе един от най-известните полски пианисти Мариуш Рутковски. Децата ве включиха в двете финални песни от програмата -  "Отново е Коледа" и "Тиха нощ". Изпълнението им бе изненада за публиката и бе високо оценено и посрещнато с много аплодисменти . Малките изпълнители се снимаха с голямо вълнение за спомен с професионалните певци. За тях това бе първата изява и "бойно кръщение" на сцената.


Страница:   < 3 4 5 6 7 >  

Всички права запазени | Декларации - чл. 14 от ЗПРКИ | Created by KANDELA